De dagen worden korter en kouder, maar ook sfeervoller en knusser.
Om hier optimaal gebruik van te maken, hebben wij een aantal tips welke je in kan zetten op de markten in de december feestmaand.

 

Aankleding

Om mee te gaan in de sfeerbeleving is het belangrijk dat de stand of kraam Kerst ademt. Dit kan al door wat leuke dennentakken aan de kraam vast te zetten, maar soms is er meer nodig. Door middel van takken, belletjes, sfeerlichtjes, Kerststalletjes of Kerstmannen en bijvoorbeeld sneeuw creëer je een sfeervolle kraam.
Het is heel belangrijk om te kijken hoe de kraam/stand normaal gesproken ingedeeld wordt. Wat past er qua Kerstgevoel bij? Waar is er ruimte op de stand en krijgt de stand wel de sfeer die je voor ogen hebt? Dit blijft altijd per kraam en per persoon verschillend. Als je wat Kerstengelen op je kraam zet en wat leuke takken om de kraam aan te kleden, maar zelf sta je er in je trainingspak achter, dan sla je ook de plank mis. Het gaat om het geheel. Dat wilt niet zeggen dat je in een soort van Dickens kostuum achter je kraam hoort te staan, maar een mooie omslagdoek of hoge hoed zou natuurlijk wel de sfeer afmaken.

Ook kleur bepaalt de sfeer van de stand. Appelgroen bijvoorbeeld is meer voor het voorjaar dan de decembermaand. Bruin, rood en donkergroen zijn kleuren die voor heel veel Kerstactiviteiten gebruikt worden. Ook kan zwart met zilver prachtig zijn tijdens de wintermaanden. De modekleuren voor de winter kan je ook aanhouden als kleurenpalet. Ook hier geldt dat je natuurlijk ook moet kijken naar de producten die je verkoopt. Het moet wel passen in het geheel.

 

Zeilen

De achterzeilen en zijzeilen, welke waarschijnlijk toch ook wel nodig zijn, bepalen zeer zeker de uitstraling van de stands. De tijd van de oranje en blauwe achter en zijzeilen is toch echt voorbij op de markten. Witte of doorzichtige zeilen tonen een nette, frisse uitstraling en zorgt voor een transparante blik naar de bezoekers. Winkeliers, waar je wellicht tegen aan staat met je stand zullen het zeer waarderen als je doorzichtige zeilen gebruikt, zij worden dan immers ook nog gezien en krijgen vanuit binnen ook mee wat er buiten gebeurd. Wist je trouwens dat witte of doorzichtige zeilen zelfs de enige zeilen zijn welke toegelaten worden op de winterfair in IJsselstein op 7 december?

 

Rok

Een rok, zo’n doek aan de voorkant van de kraam wat ervoor zorgt dat je niet onder de kraam kan kijken, helpt mee aan een nette uitziende kraam.
Het heeft tevens ook een enorm voordeel; u kunt immers de ruimte onder de kraam ook benutten voor voorraad zonder dat de bezoeker hier iets van ziet. De rok kan van speciaal zeil zijn, wat meestal toch wel gebruikt wordt door de vaste marktmensen. Als je minder vaak op een kraam staat, kan je ook prima een stuk stof aanschaffen en deze vastzetten op de kraam.

 

Warmte

We weten allemaal dat er in de decembermaand van alles kan gebeuren. We hebben jaren gehad dat het in december 9 graden was, andere jaren ging de temperatuur onder de 0 of hadden we sneeuw. De allerbeste tip om te zorgen dat je zo’n marktdag prima volhoudt is warme schoenen! Zorg voor goede schoenen waarbij je geen kou vanuit de grond, zo je benen in voelt gaan. Natuurlijk heb je ook warme kleding nodig, een donkere skibroek valt niet echt op en is toch heerlijk warm. Bij ons op de markten is het niet toegestaan om kacheltjes mee te nemen, maar warme dranken zorgen ook voor een warm lichaam!

 

Samen

Veel warme dranken betekend ook waarschijnlijk veel plassen, dus kom gezellig met z’n tweeën naar de markt. Je kan tevens om de beurt even een rondje over de markt om de benen te strekken. En zeg nou zelf met z’n tweeën is het toch veel gezellig dan alleen!

 

Plezier

Buiten het feit dat je natuurlijk komt om een boterham te verdienen moet het ook zeer zeker leuk zijn! Met elkaar, winkeliers, de standhouders en wij, moeten het ook met elkaar heel leuk maken. Dit doen we dus door uitstraling van stands en entertainment. Maar als we met elkaar ook plezier uitstralen, heeft dit zeker een positief effect op de bezoeker. Van lachende gezichten en plezier wordt toch iedereen vrolijk van!